Güçlendiren Topluluklar: Dayanışma Yaşatır!

--

*Bu yazı SGYD Topluluğu tarafından yazılmıştır.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremler sonrasında Türkiye ve Suriye’de yaşayan milyonlarca insan doğrudan ya da dolaylı olarak depremden etkilendiler. Topluluklar, sivil toplum örgütleri, gençlik hareketleri, sivil inisiyatifler, sendikalar, kadın ve çocuk örgütleri deprem bölgeleri için hemen harekete geçerek çalışmalarına başladılar.

11 ili etkileyen depremler uzun zamandır tanık olmadığımız bir felaketti. Bu yüzden telaşlı, tecrübesiz ancak bir aradaydık. Bir arada olmak dayanışmamızı örgütlüyor ve bizi güçlendiriyor. Tam da bugünlerde örgütlü hareket etmenin gücünü bir kez daha anlıyoruz.

Depremin ilk gününden itibaren topluluklar, afetten etkilenen insanlarla dayanışmak için destek mekanizmaları oluşturmaya başladılar. Depremden etkilenen milyonlarca canlıya ulaşmak için çeşitli kampanyalar üreterek deprem bölgesinde acil ihtiyaçları karşılamak, gıda, su, ilaç ve diğer temel malzemelerin dağıtımı, barınma alanları, geçici konaklama sağlanması, sağlık hizmetleri ve psikolojik destek için dayanışma örgütlemeye başladılar. Örgütlenen topluluklar özellikle kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar, hayvanlar, gençler ve mülteciler ayrımcılık, damgalama, şiddet gibi durumlarla baş başa kalma ihtimali en yüksek gruplar olması sebebiyle temel ihtiyaçların ve güvenliğin sağlanması için mekanizmaların kurulması noktasında büyük katkı sağladılar ve sağlamaya devam ediyorlar. Bu nedenle alanda çalışan kurumların raporları dikkatlice okunmalı ve yapılan çalışmalara dahil edilmelidir.

Özellikle afet ve çatışma gibi durumlarda sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, sivil inisiyatiflerin ve toplulukların aktif olarak faaliyetler göstermesi kritik ve hayati olabiliyor. Büyük yıkımlarda altyapı, ulaşım, hastaneler gibi şehrin önemli faktörleri devre dışı kalarak bir çok insana zamanında yardım ulaşmıyor ya da yetersiz kalabiliyor. Bölgede insan hakları perspektifinde çalışma yapmak isteyen tüm kurumlara engellemeyle karşı karşıya bırakılmadan koordinasyon ekseninde doğru, zamanında ve işlevsel çalışmalar yürütebilmeleri için olanak sağlanmalıdır.

Bu yazımızda deprem bölgesinde ve diğer illerde dayanışma pratiği gösteren bazı toplulukları derledik.

Afet için Feminist Dayanışma:

Deprem bölgesinde çalışmalar yürüten Afet için Feminist Dayanışma diğer illerde de çeşitli çalışmalar yürütüyor. Acil ihtiyaçlar dışında kadınların, LGBTİ+’lar, hasta ve yaşlıların, çocukların ihtiyaçlarını görünür kılmak için faaliyetler gerçekleştiriyorlar. Deprem sonrasında çıkan sorunların duyurulması için çağrılar yaparak bölge halkı ile dayanışmayı güçlendiriyor. Ayrıca deprem bölgelerine Mor Tırlar kaldırarak bölgedeki kadın ve LGBTİ+’lar için temel cinsel sağlık, hijyen ürünleri, gıda vb. malzemeleri için bölgede dağıtımını gerçekleştiriliyor.

Afet için Feminist Dayanışma’ya ulaşmak için;

İnstagram: @afeticinfeministdayanisma

Twitter: @afeticinfeminst

Üniversiteli Feminist Koolektif:

İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Trabzon’dan üniversiteli gönüllüleri seferberliğe çağırarak deprem bölgesinde üniversiteli gençlerle birlikte aktif olarak çalışmalar yürütüyorlar. Çocuklar için oyuncak ve kitapların toplanmasını sağlayarak deprem bölgesine ulaşımını sağlıyor. Kurdukları çocuk dostu alanlarda aktiviteler gerçekleştiriyorlar. Üniversiteli Feminist Koolektif Gençler için gençlik buluşmaları gerçekleştirilerek gençliğin sorunları üzerine çözüm arayışlarını sürdürüyor.

Üniversiteli Feminist Koolektif’e ulaşmak için;

İnstagram: @universitelifeministkolektif

Twitter: @feministkolektf

Sportif Lezbon:

Deprem bölgelerinden gelen ihtiyaçlar üzerine depremzedeler için geçici barınmadan kişisel ihtiyaçlara kadar cevap vermeye çalışıyorlar. Ankara’ya gelen LGBTİ+’larla dayanışmak için toplulukları davet ederek Ankara’da sportif faaliyetlerle sosyalleşme için alan açıyorlar.

Sportif Lezbon’a ulaşmak için;

İnstagram: @sportiflezbon/

Twitter. @sportiflezbon

Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması:

Ankara’da oluşturulan bir dayanışma ağıdır. Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması LGBTİ+’lar için dayanışma örgütlemeyi amaçlamaktadır. Ankara’ya gelen depremzede LGBTİ+’ların , barınma, gıda, hijyen malzemeleri ve sağlık hizmeti gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kampanyalar gerçekleştirmektedir. Ayrıca LGBTİ+’ların deprem sonrası yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için farkındalık çalışmaları yürütmektedirler.

Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması’na ulaşmak için;

İnstagram: @ankaralgbti

Twitter: @ankaralgbti1

Mor Dayanışma

Hatay, Adana, Mersinde faaliyet gösteren Mor Dayanışma kadınlar ve çocuklar için depremin ilk gününden beri çalışmalar yapmaktadır. Samandağ’da kadın dayanışma çadırlarıyla özellikle ped, ıslak mendil, kadınlar için iç çamaşırı desteği sağlanıyor. Mor Dayanışma kadın dayanışma ağları kurmasının yanı sıra gönüllü kadınların sahaya gitmesi için de çağrıda bulunuyor. Kadın sağlığı atölyeleriyle, çocuklara ve kadınlara sahada psikolojik destek sağlanıyor. Deprem bölgelerindeki kadınlara yönelik şiddetin önüne geçmek için ise çalışmalar sürdürmektedir.

Mor Dayanışma’ya ulaşmak için;

İnstagram: @mor_dayanisma

Twitter: @DayanismaMor

Antep Queer

Gaziantep ve çevre illerde yaşayan depremzede LGBTİ+ların güvenli alan sağlanması ve temel ihtiyaçları için dayanışma çağrısı yapıyor ve sosyal medya aracılığıyla LGBTİ+ depremzedelerin taraflarına ulaşmasını talep ediyor.

Antep Queer’e ulaşmak için;

İnstagram: @antepqueer

Twitter: @AntepQueer

Afet Gönüllüleri

Antakya Merkez, Hatay/Samandağ, Hatay/ İskenderun, Malatya, Adıyaman, Adana, Mersin, Diyarbakır, Elbistan ve Maraş’ta halkın yardım taleplerinin koordine edilmesine depremin ilk gününden itibaren Afet Gönüllüleri aktif bir şekilde çalışmalarını yürütüyorlar. Aynı zamanda Antakya Merkez, Hatay Samandağ ve İskenderun, Malatya Merkez, Maraş/Elbistan’da koordinasyon merkezleri ve aş evleriyle dayanışma çalışmaları devam ediyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Kocaeli ve Trakya’da deprem koordinasyon merkezleri kurarak deprem bölgesi için ihtiyaçlara destek sağlanıyor aynı zamanda deprem bölgesinden bu illere göçen insanların barınma, eğitim, gıda vb. temel ihtiyaçlar için destek sağlıyorlar.

Afet Gönüllüleri’ne Ulaşmak için;

İnstagram: @afet_gonullusu

Twitter: @afet_gonullusu

Feminist Sağlık:

Deprem bölgesinde bulunan kadın, kız çocukları ve LGBTİ+’ların temel hijyenik malzemeleri erişimi için çalışmalar yürütmektedir.Özellikle psikoloji ve sağlık öğrencileri ile birlikte bölgede revirler ve çocuklar için oyun alanı oluşturmaktadır.

Yüz yüze ve online buluşmalar gerçekleştirerek eğitim, atölyeler ve çemberler gerçekleştirerek esenlik buluşmaları için aktif olarak çalışmalar yürütmektedir.

Feminist Sağlık’a ulaşmak için;

İnstagram: @feminist.saglik

Twitter: @feministsaglik

Keskoser Amed LGBTİ+ Oluşumu

Amed’te bulunan LGBTİ+’ların deprem sonra temel ihtiyaçlara erişimi sağlamak ve güvenli alan sağlamak üzerine aktif olarak çalışmalar yürütmüştür. Depremden etkilenen LGBTİ+’ların bir arada olması için çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam etmektedir. Ayrıca bölgede depremden etkilenen hayvanların kurtarma ve besleme yapmak için çalışma yürütmektedirler.

Keskoser Amed LGBTİ+ Oluşumu’na ulaşmak için;

İnstagram: @keskesorlgbti

Twitter: @keskesoramed

--

--

Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği

Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği Y-PEER Turkiye’nin tüzel kişilik kazanmış halidir. — sagliktagenc.org